Hogyan készül a propolisz tinktúra?


A tinktúra a növényi anyagok alkoholos kivonata. Alternatív gyógyászati módszer. A tinktúrás készítmények manapság, mint étrendkiegészítők minősíthetőek.

Egy tinktúra készítésénél a növények vegyszerektől mentes részeit (mint például a levelek, a virágok, a gyökerek) összeaprítják, majd (a manapság már gyógyszertárakban is kapható) tömény (legalább 70%-os), vagy 1/4 részben desztillált vízzel felhigított alkoholos oldatban áztatják. A tinktúra lehet egy -és többkomponensű, annak függvényében, hogy hányféle gyógynövényből készül. Egykomponensű tinktrúra esetén adja magát, hogy 1 gyógynövényt használtak fel. Többkomponensű tinktúra értelemszerűen többféle gyógynövényt tartalmaz. Ügyelni kell arra, hogy a növények összetevői ne kioltsák egymás hatásait, hanem felerősítsék azokat!

A tinktúra készítés alapvető szabályai:

 • Az áztatás hőmérsékelete a 30 Celsius fokot ne haladja meg. A folyamat során steril, széles szájú, és jól lefedhető üveget érdemes használni.

 • Az áztatási idő 1-2 hét, az oldatot tartalmazó üveget naponta fel kell rázni/ a tartalmát megkeverni.

 • Az áztatás végeztével a keveréket át kell szűrni: ehhez ideális pl. a gézlap.

 • A szűrés után visszamardó anyagot alaposan ki kell nyomkodni. Tiszta gumikesztyű használata javasolt, a szennyeződések elkerülése végett.

 • A szűrés után kapott oldatot érdemes lehet újra átszűrni, pl. vászonkendőn, nagy tisztaságú szűrőpapíron (Whatman papír).

 • Fémtölcsér használata nem ajánlott!

Az így készült tinktúra általános jellemzője, hogy végeredményben a folyadék tiszta, áttetsző, és általában színes lesz.
Az elkészített tinktúra a gyógynövények hatóanyagait éveken át képes megőrizni. Ehhez azonban szükséges, hogy légmentesn zárható, sötét falú üvegcsében kell tárolni, hűvös és száraz helyen.

A propolisz tinktúra

A méhek által előállított propoliszból leginkább oldatokat készítenek, melyek a különböző propoliszos készítmények alapjául szolgálnak.

A propolisz tinktúra általános elkészítése sajátos: A felaprózott, előre megtisztított, száraz propoliszt egy széles nyakú, legalább 60-70%-os ( „tiszta”)alkohollal töltött üvegbe teszik, úgy, hogy az alkohol lepje el a propoliszt. >>> Az arányok tetszés szerint változtathatóak, de átlagosan pl. 100g propoliszhoz 500ml alkohol szükséges.

Nagyjából 3 hétig történik az áztatás időszaka, mely alatt naponta 1 vagy 2 alkalommal jól felrázzák az üveg tartalmát. A propolisz lényegében akkor oldódott fel legjobban, ha sötétbarnára színezte az alkoholt, ez kb. 7-14 nap.
A már fentebb említett gézlappal (de akár teaszűrővel) átszűrik, átnyomkodják az oldatot, hogy az teljesen tiszta legyen, így legalább 1 évig biztosan alkalmazható.

A gyakorlatban megeshet, hogy a szűrés helyett a korábban naponta jól összerázott oldatnak csak a tetejét használják, a leüllepedett részt nem...
El lehet készíteni propolisz cseppekkel is, azonban a cseppek propolisz tartalmáról tudni kell, hogy nem maximális, ezért a hatások némiképpen mérséklődhetnek.

A propolisz tinktúra megvásárolható gyógyszertárakban, de otthon is könnyedén elkészíthető – a fentiekből látható, nagy komoly szakértelmet nem igazán igényel.

A propolisz tinktúra felhasználása immunerősítésre a napi 2 x 15-20 csepp.
Már meglévő betegségek kezelésére napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyi is adagolható, amennyiben a korábbiakban nem alkalmazta, fogyasztotta a propoliszt, vagy annak valamely kivonatát.
Az elkészült tinktúra töménysége miatt önmagában, belsőleg fogyasztva nem ajánlott. Feloldható folyadékban, nem forró teában. Édes szájúak fogyaszthatják mézzel elkeverve, vagy egy kockacukrot az oldatba mártva. Biztonságosan fogyasztható mindazok számára, akiknél nem jelentkeznek az allergia tünetei propolisz vagy virágpor ellenében.

A tinktúra tartalmazza a méhek által előállított ragacsos anyag jellegzetességeit, például: Az antioxidáns hatású flavonoidok jelentősége nem elhanyagolható, ugyanis a szabadgyökök semelgesítését végzik. Az antioxidánsok napi bevitele bizonyítottan jelentős az általános egészség szempontjából, hiszen a szabadgyökök okozta károsodások (mint pl. a sejtromboló hatás, szív -és érrendszeri problémák kialakulásának nagyobb valószínűsége) ilyen módon mérsékelhetőek.

Propolisz tinktúrát fogyasztók tapasztalatai szerint a kúra megfázás, influenza, torokfájás, és egyéb immungyengeségek megelőzésére, illetve kezelésére hatékony -> napi 2 x 15-20 csepp.
Gyomor -és bélrendszeri problémák, mint pl. a hasmenés ellen szintén jótékony hatással bír, hiszen segíthet a hasmenést gyakran kiváltó folyadék-felhalmozódást megakadályozni a belekben.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk még a propolisz tinktúra kapcsán további felhasználási lehetőségeket:

 • Bőrbetegségeknél, bőrfertőzéseknél, égési sérüléseknél külsőleg alkalmazva gyorsíthat a gyógyulás ütemén.
 • Gombás bőr kezelésére: naponta 3-4 alkalommal be kell kenni a kezelendő felületet.
 • Fogfájás esetén a tinktúrába mártott vattapamacsokat tegyünk a fájós fogra, a fájdalom csökkentése érdekében.
 • Gyomorfájdalmak, hasmenés  1dl meleg vízben, 1teáskanál tinktúra feloldva.
 • Belső szervek lázas megbetegedéseinél  30 csepp / nap.
 • Fizikai és idegi fáradtság esetén (mint pl. izomláz vagy alvászavar)  2 x 15-20 csepp / nap.

Figyelmeztetés!

12. életévüknél fiatalabb gyerekekenek az alkohol tartalma miatt fokozott elővigyázatossággal adjuk. Számukra ajánlott inkább mézbe keverve fogyasztani! Hosszabb ideig, több hónapon keresztül alkalmazott propolisz tinktúra esetében napi 1 alkalommal, 30 csepp javasolt, lehetőleg a lefekvést megelőzően.

Propolisz VÁSÁRLÁS tovább ⇢

Propolisz csepp

Propolisz termékek

Propolisz cseppek, 100ml = 3.971 Ft
Propolisz cseppek, 50ml = 2.271 Ft
100% tiszta Méhpempő, 40g = 6.171 Ft
Tovább az összes termékhez
MINŐSÍTETT Propolisz CseppekTöbb ezer elégedett és visszatérő vásárlóval rendelkezünk.

Propolisz Csepp Kúrák

Gyerekeknek Propolisz cseppetGYEREKEKNEK
3 - 14 év között

3 x 10 csepp / nap
3 - 4 kúra évente

Felnőtteknek PropoliszCsepp.comFELNŐTTEKNEK
14 - 50 év között

3 x 15 csepp / nap
3 - 4 kúra évente

Időseknek Propolisz cseppet50 ÉV FELETT
50 év felett

3 x 15 csepp / nap
3 - 4 kúra évente

KÚRÁK
ÁLLATOKNAK
ÖSSSZES PROPOLISZ KÚRA

Gyakori kérdések a Propoliszról:

Mire jó a Propolisz? Kinek ajánlott a fogyasztása?

Összes Propolisz kérdés és válaszhoz tovább.
Propolis cseppek

Csökkentsd a Megfázás megfázás és az influenza esélyeit Propolisz cseppel.

Csökkentsd a Betegség megelőzés betegségek kialakulásának esélyeit Propolisz cseppel.

Védje propolisszal egészségét